Na námestí uvedú Rockové oratórium Cyril a Metod

29.06.2012 Lučenec

Lučenec 29. júna (TASR) - Rockové oratórium Cyril a Metod uvedú v sobotu 30. júna na hlavnom pódiu na Námestí republiky v Lučenci v rámci III. Evanjelických cirkevných dní. Ako TASR informovala evanjelická hovorkyňa Edita Škodová, odkaz diela interpretujú sólisti opernej a rockovej scény za hudobného sprievodu symfonického orchestra, rockovej kapely a speváckeho zboru. Spojenie symfonickej a rockovej hudby, operného spevu a rocku charakterizuje spojenie dvoch svetov, kresťanského a pohanského.

Dielo malo premiéru v roku 2009 v Piešťanoch. Odvtedy ho uviedli v Bratislave a na hrade Devín. "Scénické oratório Cyril a Metod je ojedinelým dielom svojho druhu. Filozofický odkaz diela skrytý v texte a samotnom librete interpretujú sólisti opernej a rockovej scény za hudobného sprievodu symfonického orchestra, rockovej kapely a speváckeho zboru. Spojenie symfonickej a rockovej hudby, operného spevu a rocku charakterizuje spojenie dvoch svetov, kresťanského a pohanského, robí dielo príťažlivým pre všetky vekové kategórie divákov," povedala Škodová.

Jednotlivé obrazy uvádzajú diváka do doby pôsobenia vierozvestcov Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy. "Oratórium uvádzame na III. Evanjelických cirkevných dňoch aj v rámci príprav na oslavy 1150. výročia príchodu bratov Konštantína-Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy, ktoré sa budú konať v roku 2013," doplnila evanjelická hovorkyňa.

Predstavenie sa začne na Námestí republiky v Lučenci v sobotu 30. júna o 20.30 h. V projekte podporenom ministerstvom kultúry vystúpi Katarína Štúrová-Juhásová, Terézia Kružliaková-Babjaková, Sisa Lelkeš-Sklovská, Dušan Jarjabek, Otokar Klein, Bruno Oravec, orchester Toccata Art, spevácky zbor Technik a spevokol Laudate z cirkevného zboru Bratislava-Petržalka. Dirigovať bude Rastislav Štúr.
 
 
 
 
 
 

Vyberte región